Dem, de eller dom - en översikt.

Dagens blogginlägg tänkte jag ge närmast en public service-touch. Vi ska idag lära oss skillnaden mellan dem, de och dom samt hur man kan veta vad som passar när.

När jag gick i första klass och precis hade börjat lära mig läsa, så minns jag att fröken sa något i stil med: "Mikael, när det står dem, så kan du uttala det dom". Och det är väl riktigt i och för sig, men (och det här är viktigt) däremed inte sagt att man alltid kan skriva dem när man menar dom. Formen dom, ska över huvud taget inte användas i ett korrekt skriftspråk, även om dom trots allt kanske är att föredra i de fall en skribent är osäker på om de eller dem ska användas. Hur som helst ska vi börja med ett litet exempel.

Säg att du vill formulera följande talspråk i skift: Dom hade redan kommit tillbaka från glasskiosken lagom till att vågmaskinen startat. I 9 fall av 10 på facebooks händelseruta, hade skribenten valt dem; vilket hade skurit i hela min ryggrad (varav detta inlägg). Nej, dom kan alltså inte bytas ut mot dem rätt upp-och-ner. Den rätta formen är i detta fall de. Varför är det nu så?

I svenska språken (liksom många andra språk) skiljer vi mellan objekts- och subjektsform vad gäller pronomen.

Exempel

Subjektsform
de
vi

Objektsform
dem
oss

Härav kan man alltså byta ut t.ex. dem mot oss i en mening om man är osäker, för att se hur det låter. Ta exempelmeningen ovan, så blir den

Oss hade redan kommit tillbaka från glasskiosken lagom till att vågmaskinen startat. Det låter ju inte så bra. Testa nu att istället sätta in subjektsformen vi; då blir samma mening: Vi hade redan kommit tillbaka från glasskiosken lagom till att vågmaskinen startat. Ja det funkar ju, alltså är det subjektsform som ska användas och därmed använder vi oss av formen de.

Kommentarer
Postat av: Anonym

besserwisser

2010-01-04 @ 22:23:57
Postat av: Mikael

Förstår om det kan te sig stötande för vissa. Borde börja blogga om mode och sköna stället att köpa latte på istället.

2010-01-04 @ 22:43:03
Postat av: .

Helt underbart!!

2010-01-04 @ 22:46:47
Postat av: Anonym

När vi ändå är på ämnet tänkte jag bara påpeka att Mikael "100 %" Eriksson i andra stycket skrivit "däremed" när han istället skulle ha skrivit "därmed". I samma mening har han inlett med ett "Och" vilket inte i något sammanhang är att föredra i skriftspråk. Mer korrekt är exempelvis att ta bort "Och" och helt enkelt inleda med "Det är väl riktigt...". I tredje stycket andra meningen skriver Mikael inom parentes "varav detta inlägg". Det bör stå "därav detta inlägg". Fjärde styckets inledning är snudd på pinsam: "I svenska språken" hade nog till och med fått din lärare i första klass att drömma mardrömmar. Det behövs nog ingen djupare förklaring till att det ska stå "I svenska språket".



I övrigt är det ett intressant och mycket aktuellt ämne i vårt allt mer dyslektiska samhälle och bloggen sprider som alltid lite extra värme i vinterkylan.



Over and out.

2010-01-05 @ 15:07:54
Postat av: Mikael

Kritik utan avsändare väger ungefär lika tungt som politiska slagord på skoltoaletten.

2010-01-05 @ 19:26:19
Postat av: Mikael

Frasen "Det bör stå 'därav detta inlägg'." är i övrigt en bisats och utgör inte en komplett mening.



2010-01-05 @ 19:37:34
Postat av: Anonym

HAHAHAHAHA på er allihop!

(Korrigera det om ni kan!)

2010-01-16 @ 01:52:07
Postat av: Natte

Mycket bra inlägg, får även jag rysningar av detta fenomen... !!!

2010-01-20 @ 09:24:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0